Emeklilik için Biriktirirken

Emekliliğinizi planlarken OECD ölçütleri, emeklilikten önceki son maaşınızın yaklaşık %70’ini elde etmek üzere bir emeklilik planlaması yapmanız gerektiğini söylüyor. Bu miktar için, alacağınız kiralar, SGK emeklilik yaşı ve maaşını da düşünerek, elinize geçecek tüm tutarları toplayarak bir planlama yapabilirsiniz. Eğer eksiğiniz varsa, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) biriktirmeye başlamak ya da katkı payınızı düzenlemek için gecikmeyin. Yaşınız ve ekonomik durumunuza göre ne kadar BES birikiminiz olabileceğini görmek için tıklayınız.

BES’te Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rahat emeklilik yaşayabilmek ve emeklilikte hedeflediğiniz yaşam standartlarına ulaşabilmek için BES’te biriktirirken dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor:

  • BES’e erken girin.
  • Katkı payınızı doğru belirleyin; Öncelikle BES’e girişte belirlediğiniz ve ödediğiniz katkı payı tutarının her yıl en az enflasyon oranında olmak üzere hedeflediğiniz birikimi oluşturacak şekilde arttırılması gerekiyor. Yıllar içerisinde dilerseniz düzenli katkı payı ödemesinin yanında ek katkı payı da ödeyebilirsiniz. Zamanla kartopu etkisiyle büyüyen katkı payları toplam birikiminizin artışına faydalı olacaktır. Ne kadar erken ödemeye başlar ve ne kadar çok katkı payı öderseniz toplam birikiminiz de o ölçüde olumlu etkilenecektir.
  • Fonlarınızın performansını takip edin, gerektirdiğinde değiştirin;
  • Emeklilik birikimlerinizi büyük ölçüde emeklilik yatırım fonlarınızın performansına getirilerine bağlı olacaktır. Bu nedenle emeklilik yatırım fonlarınızın getirilerinin düzenli olarak takibi tasarruflarınızda önem taşımaktadır. Piyasada oluşacak hareketlilik ve dalgalanmalarda gerekli önlemleri almak ve fon dağılımını uygun şekilde değiştirmek getirilerinizi arttırabilir. BES’te yıl içerisinde 6 defa fon dağılımı değiştirme hakkınız bulunmak olup gerekli takip ve analizlerle zaman içinde sizin için en uygun noktada fon dağılımı değişikliğini yapabilirsiniz.
  • Hayat Döngüsünü dikkate alın; Risk getiri algınıza bağlı olarak emeklilik yatırım fonlarınızı uzun vadeli bakış açısı içeren Hayat döngüsü yaklaşımına uygun olarak belirleyebilirsiniz. Hayat döngüsü yaklaşımında çalışma hayatının başındaki genç katılımcılar daha riskli ancak getirisi yüksek yatırım araçlarından oluşan emeklilik yatırım fonlarını tercih edebilir ve bu fonların getirisinden faydalanabilirler. Emekliliğe yaklaştıkça mevcut portföy gözden geçirilerek daha az riskli emeklilik yatırım fonlarına geçiş yapılmalıdır. 
  • Emeklilik maaşınızı belirleyin; Yukarıdaki önerileri de dikkate alarak emeklilikte ihtiyacınız olacak emeklilik maaşınızı belirlemeniz ve buna göre emekliliğinizi planlamanız önemli. Unutmayın mutlu ve sağlıklı bir emeklilik için ihtiyaçlarınız, sağlık durumunuza, emeklilikte yaşayacağınız şehre, emeklilikte sürmek istediğiniz hayat şekline göre değişkenlik gösterecektir.
  • Şirketinizi iyi seçin; Eğer seçtiğiniz bireysel emeklilik şirketi beklentilerinizi karşılamıyorsa, hiçbir hak kaybına uğramadan emeklilik şirketinizi değiştirebilirsiniz. İlk girişten 2 yıl sonra, daha ilerdeki dönemlerde ise yılda 1 kez şirket değiştirilebilir. Önerimiz fonlar ve hizmet kalitesini dikkate alarak kendi emeklilik şirketi deneyiminizi oluşturmanızdır.
  • Danışmanlık alın; Yapılan bilimsel çalışmalara göre emeklilik için biriktirirken danışmanlık alan hem de bu danışmanlık hizmetini erken yaşta alanın birikimleri daha yüksek oluyor. Zamanında doğru kararlar vermek ve size özel hizmet almak için AddVICE’ı kullanabilirsiniz.
  • Emeklilik geliriniz için projeksiyonlar yaparak, bugünden katkı payı ödemeleriniz için doğru süre, tutar ve fon seçenekleri için alternatifler uygulayın. Emeklilik aşamasında alınacak emeklilik geliri/emekli maaşı için ise çeşitli seçeneklerinizi mutlaka değerlendirin.